Voor de enquête rondom het marktonderzoek 2019 ga naar marktonderzoek in het menu hierboven. 

 

Om inzicht te krijgen in de meningen van de Nederlandse burger over het initiatief VitalTissue hebben wij een enquête gehouden van juni tot en met september 2017. Is er genoeg draagvlak vanuit de samenleving om restweefsel te doneren voor verder onderzoek? Welke aspecten moet VitalTissue rekening mee houden bij het opzetten van dit initiatief?  Wordt er onderscheid gemaakt tussen verschillende soorten onderzoeken waarbij het restweefsel gebruikt bij gaat worden? 

ENQUÊTE ACHTERGROND

 

Toestemming geven

Persoonlijke gegevens

x 996

respondenten

voorstanders

94%

94% is voorstander om hun restweefsel te doneren voor verder onderzoek. Hierbij was 3% geen voorstander en 3% reageerde neutraal.

We hebben 996 reacties ontvangen op de enquête. Hierbij is 33% man en 67% vrouw; met een gemiddelde leeftijd van 50 jaar, met een spreiding tussen de 14 en 84 jaar. 

Voor wat voor soort onderzoek mag het restweefsel gebuikt worden?

VitalTissue wil graag zorgen dat patiënten de controle hebben in het doneren van hun eigen restweefsel. Twee manieren zijn mogelijk; opt-in waarbij patiënten bewust tekenen voor toestemming of opt-out waarbij patiënten actief bezwaar moeten maken. Uit de patiëntenenquête bleek dat 56% voor een opt-in systeem is en 44% voor een opt-out systeem.

Om zo veel mogelijk te halen uit de onderzoeken die gedaan gaan worden met het vitaal menselijk weefsel, is het voor sommige onderzoekers van belang om enkele gegevens over het weefsel te weten, zoals leeftijd, geslacht, gezondheidsstatus en medicijngebruik. Uit onze enquête blijkt dat 91% geen bezwaar heeft tegen het delen van leeftijd en geslacht, 83% met gezondheidsstatus en 81% met medicijngebruik.

We hebben inmiddels al veel reacties mogen ontvangen op onze enquête. Onderstaand hebben we de tussentijdse resultaten voor u samengevat. Bent u benieuwd naar meer gedetailleerde informatie over deze resultaten dan kunt u het onderzoeksrapport ethische overwegingen downloaden.

 

RESULTATEN

 Update: 29/11/2017

Vermindering van dierproeven:

75% voorstander

Elk gezondheids-bevorderend onderzoek: 80% voorstander

Ontwikkeling van nieuwe medicijnen: 93% voorstander

Werking ziektes in het menselijk lichaam: 97% voorstander

© 2018 by VitalTissue team.

  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon