top of page

VitalTissue restweefsel

Hier wordt het voor gebruikt.

Welk type weefsel wordt er gebruikt voor onderzoek?

In principe kan elk stukje weefsel dat na een operatie overblijft gebruikt worden voor onderzoek. Niet elke operatie vindt regelmatig plaats, dus bepaalde weefsels zullen meer of minder vaak beschikbaar komen. Soorten operaties waar je aan kan denken zijn: blinde darmoperatie, buikwandcorrectie, verwijderen van tumoren of de baarmoeder. Vitaal weefsel waar veel behoefte aan is: huid, vet, darm, lever, long, nieren, maar ook bot en tanden. Deze weefsels kunnen in zijn geheel gebruikt worden of er kunnen cellen uit gehaald worden. De weefsels worden ingezet voor onderzoek naar het begrijpen van ziekten, ontwikkeling van nieuwe medicijnen en veiligheid van nieuwe producten.

Iconen-onderzoek.png

Darm

Een gezonde en goed functionerende darm is cruciaal voor de gezondheid van een mens. In de darm is er een nauwe relatie tussen de darmcellen, het afweersysteem en de aanwezige bacteriën. Bij ziekte kan deze relatie verstoord zijn, waardoor voedingstoffen en medicijnen minder goed worden opgenomen, ziekmakende bacteriën de overhand krijgen en ontsteking kan optreden. Om goed inzicht te krijgen in deze processen, kunnen kleine stukjes darmweefsel worden gebruikt in het laboratorium. Hiermee kan bijvoorbeeld onderzocht worden hoe voedingstoffen (bijvoorbeeld calcium opname bij ouderen) of medicijnen worden opgenomen in de bloedbaan en welke dosis moet worden toegediend. Ook kunnen we onderzoeken hoe het afweersysteem werkt bij (chronische) darmontsteking of allergische reacties. 

Lever

De lever is één van de belangrijkste organen van ons lichaam. De lever produceert belangrijke eiwitten, zorgt voor de productie en opslag van energie, en voor afvoeren van afvalstoffen. Bij een verstoring in deze processen kan de lever niet goed functioneren wat resulteert in leverziekten, zoals geelzucht of leververvetting. Het is heel belangrijk om te begrijpen hoe deze ziektes ontstaan en hoe genezing bevorderd kan worden. Ook speelt de lever een belangrijke rol bij het vaststellen van de juiste dosering en het afvoeren van medicijnen uit lichaam. Dat onderzoek kan gedaan worden met kleine stukjes menselijk leverweefsel, waar cellen uit geïsoleerd kunnen worden of waarbij het weefsel tijdelijk in het laboratorium gekweekt wordt. 

huid.png

Huid

Het klinkt misschien wat vreemd, maar onze huid is het grootste menselijke orgaan.

De belangrijkste functies van de huid zijn het beschermen van het lichaam tegen allerlei invloeden van buitenaf zoals bijvoorbeeld bacteriën, UV straling van de zon maar ook tegen allerlei chemische stoffen waar onze huid mee in aanraking komt. Denk bijvoorbeeld aan chemicaliën in verfsoorten of bestrijdingsmiddelen, maar ook stoffen in dagcrèmes en tandpasta. Het is heel belangrijk om goed onderzoek te doen naar de mogelijke bijwerkingen van deze stoffen, en of de stoffen de huid kunnen passeren (absorptie) en hoe snel dat het gaat. Bij dit soort laboratoriumtesten kunnen kleine stukjes humane huid gebruikt worden in speciaal ontwikkelde laboratorium modellen. Dit soort modellen met menselijke huid blijken ook heel geschikt voor het doen van onderzoek naar de opname van medicijnen in medicinale zalven, bijvoorbeeld zalf tegen eczeem of Psoriasis. Bovendien worden deze modellen nu verder ontwikkeld richting ziektemodellen (bijvoorbeeld Psoriasis, eczeem, brandwonden), om meer inzicht te krijgen in de ziekteprocessen en testen van nieuwe medicijnen en behandelingen.

Publicaties over VitalTissue

Van februari – juni 2017 hebben twee stagiaires van de Vrije Universiteit Amsterdam onderzoek gedaan voor VitalTissue. Ze hebben gekeken naar de ethische overwegingen van (potentiële) patiënten ten aanzien van VitalTissue. Luimes, T. (2017) Ethical considerations in Dutch patients towards tissue donation for a human tissue supply chain to improve translational research. Vrije Universiteit Amsterdam.


Daarnaast is er marktonderzoek gedaan naar de behoefte van onderzoekers naar verschillende types vitaal menselijk weefsel. Schut, D. (2017) Potential for the set-up of VitalTissue; a vital human tissue supply chain in The Netherlands - taking into account the perspectives of the customers. Vrije Universiteit Amsterdam.

De samenvattingen en belangrijkste resultaten kunt u hieronder downloaden. Heeft u interesse om deze rapporten in hun geheel te lezen? Stuur dan een email naar info@vitaltissue.nl.

Papers

Voor meer achtergrond informatie kunt u de volgende papers downloaden:

bottom of page